10 Säkerhetstips

Duva som gillar säkerhetstips.

När du är ute och går så kan oväntade händelser inträffa, händelser som kan sätta dig i fara. Men, med bara några enkla försiktighetsåtgärder så kan du faktiskt minska risken för att dessa händelser kommer hända dig. Och här nedanför kan du läsa tio stycken av dessa försiktighetsåtgärder.

  1. Var medveten om din omgivning: Medan du är ute och går (speciellt under sena på kvällar och i stadsdelar som du inte känner till) så behöver du ha koll på vad som sker omkring dig. Till exempel, om du i slutet av gatan ser en grupp med personer som ser farliga ut, ta då en sväng eller gå över gatan för att undvika en konfrontation. Poängen är att inte bara titta ner på marken och förbli omedveten medan du går, eftersom det kan öka risken för dig att hamna i en farlig situation.
  2. Gå ifrån konfrontationer: Du måste vara den mognare personen och gå ifrån konfrontationer för att undvika att bli involverad i slagsmål. Om en grupp personer hånar dig genom att kalla dig för namn så titta inte i deras riktning. Ifall du gör det så kan det leda till en fysisk konfrontation.
  3. Planera din väg hem: Om du ska gå hem sent på kvällen eller under natten, planera så att vägen du tar är den säkraste du kan ta. Detta betyder att du bör undvika parker, gränder och delar av din stad som du vet kan vara farliga. Det bästa du kan göra är att hålla dig till huvudvägar där det kommer finnas folk och bilar som kör förbi.
  4. Låt någon veta vart du går: Genom att låta någon veta var du är så försäkrar du dig att om något hemskt händer, har du givit dina vänner och din familj en större chans att finna dig. Eftersom de då vet var de bör leta.
  5. Pepparsprej: Att ha med sig pepparsprej kan vara till stor hjälp i situationer där det finns risk för att bli rånad, våldtagen eller på något annat vis bli attackerad. Du bör alltså inte gå runt i en stadsdel sent på natten utan pepparsprej. Eftersom den kan hjälpa dig att komma ur en allvarlig situation om en sådan skulle uppstå.
  6. Bär inte så många värdesaker: Det är en god vana att bara ha med sig så lite pengar som möjligt. För om du skulle förlora din plånbok eller väska betyder det att du inte kommer förlora så mycket pengar som du annars hade gjort. Men du bör alltid ha tillräckligt med pengar för kunna ta en taxi hem, om du till exempel skulle gå vilse.
  7. Visa inte upp dina värdesaker: Om du på grund av någon anledning har mycket pengar med dig, en dyr mobiltelefon eller andra värdesaker, så är det troligtvis bara dumt att visa upp det. Någon kan nämligen bestämma sig för att följa efter dig och stjäla dem. Detta kan ske på en bar eller i en vanlig affär. Undvik att visa upp dina värdesaker om du vill undvika uppmärksamhet.
  8. Ha din telefon laddad: Försäkra dig om att din telefon har fullt laddat batteri innan du går ut. Så att du kan använda den ifall något skulle hända. Du kanske behöver ringa en vän, efter en taxi eller 112.
  9. Drick inte för mycket: När du är ute och festar med dina vänner så vore det ett stort misstag att dricka mer än du klarar. Du bör veta ungefär hur mycket alkohol du klarar hantera och bör dricka inom den gränsen. Annars så kommer du vara ett lätt byte för personer som vill utnyttja dig.
  10. Stanna med gruppen: Om du är ute med en grupp vänner, håll ihop med dem. Förutom att det blir roligare är det dessutom mycket mindre sannolikt att du blir attackerad eller rånad om du har några vänner med dig. Och om du skulle dricka för mycket kan de även ta hand om dig genom att säkert få dig hem.

Vill du hjälpa andra? Gör det genom att dela denna sidan!